Werknemers bijzonder optimistisch over 2017
21.02.2017

Werknemers bijzonder optimistisch over 2017

In tijden van verandering worden automatisering en digitale disruptie beschouwd als positieve en krachtige invloeden

world of change
Vilvoorde, 21 februari 2017 – 2016 was zowel op economisch als op politiek vlak een turbulent jaar. Ondanks dit feit geloven werknemers in heel Europa sterk dat hun onderneming in 2017 succesvol zal zijn. Uit nieuw onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Ricoh, blijkt dat 91% van de werknemers verwacht dat digitale disruptie, economische onzekerheid en politieke turbulentie voor een andere manier van werken zullen teweegbrengen. 95% gelooft dat deze periode van verandering voordelig uitpakt voor hun bedrijf.
De positieve visie van de Europese werknemers gaat verder. 95% verwacht dat het bedrijf waar ze voor werken, tegen het einde van dit jaar, een sterkere positie zal hebben dan vandaag. Een meerderheid van 66% gelooft dat het management van hun bedrijf klaar staat om in te spelen op het veranderende landschap. Slechts 8% van de werknemers heeft geen vertrouwen in het management. De andere respondenten gaven aan niet te weten of hun management klaar is voor de toekomst.

Volgens de ondervraagde werknemers vormt technologie de kern van het succes voor het komende jaar. Van de effecten van digitale disruptie en de kansen die door competitieve innovaties ontstaan, wordt de grootste impact verwacht, met een toenemende automatisering waardoor werknemers meer tijd kunnen vrijmaken om zo meer waarde te leveren.

Werknemers vermoeden dat hun bedrijf creatiever zal worden, minder hulpbronnen zal verspillen én dat ze sneller nieuwe technologieën in gebruik zal nemen. 61% zou graag zien dat hun bedrijf gebruikt maakt van technologie om deze veranderingen in evenwicht te brengen. Hierbij denken ze aan het verbeteren van communicatie met de klant, het verhogen van de productiviteit via samenwerkingstechnologieën en het gebruik van digitale technologieën om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen.

Uit het onderzoek komt ook een waarschuwing. In deze tijden van verandering moeten bedrijven zorgen dat ze aantrekkelijke vooruitzichten blijven geven om talentvolle werknemers aan te trekken. Werkzekerheid, een stevige financiële basis en de mogelijkheid om voor een grotere onderneming te werken, zijn de belangrijkste wensen voor werkzoekenden.
"Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium/Luxembourg, legt uit: "De betrokkenheid, inzet en manier waarop mensen werken is fundamenteel aan het veranderen. In de komende jaren gaan we zien dat bedrijven in twee categorieën ingedeeld kunnen worden. De eerste groep bestaat uit bedrijven met sterke basisprocessen die werknemers zelfvertrouwen en kansen geven en de mogelijkheid bieden om zich aan te passen en vooruit te komen. De tweede groep bestaat uit bedrijven die bang zijn voor verandering en zo medewerkers niet de kans geven om zich te onderscheiden."

"Terwijl de wereld de impact voelt van ongekende veranderingen moeten directies en managers zichzelf de vraag stellen of zij voordeel halen uit de mogelijkheden van meer innovatieve technologie. Zo blijft hun bedrijf – ook op lange termijn – concurrerend en dat begint bij de werknemers."

Lees meer op www.ricoh.be/thoughtleadership.

| Over Ricoh |

Ricoh creëert digitale werkomgevingen door het gebruik van innovatieve technologieën en diensten die mensen in staat stellen slimmer te werken, vanwaar ze zich ook bevinden.

In de loop van zijn 85-jarige geschiedenis bouwde Ricoh een gecultiveerde kennis en organisatorische capaciteiten uit. Dat maakt van het bedrijf een toonaangevende leverancier van digitale diensten, informatiebeheer en print- en beeldvormingsoplossingen die zijn ontwikkeld om digitale transformatie te ondersteunen en bedrijfsprestaties te optimaliseren. 

Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, maar de Ricoh Group heeft belangrijke vestigingen over de hele wereld en haar producten en diensten bereiken vandaag klanten in ongeveer 200 landen en regio's. In het boekjaar dat eindigde in maart 2022 behaalde de Ricoh Group een wereldwijde omzet van 1.758 miljard yen (ongeveer 14,5 miljard USD).

Ga naar www.ricoh.be voor meer informatie.

© 2023 RICOH COMPANY, LTD. Alle rechten voorbehouden. Alle productnamen waarnaar wordt verwezen zijn handelsmerken van hun respectieve bedrijven.