Vier op de vijf werknemers verwachten hulp van werkgever om vaardigheden te verbeteren naarmate het werk evolueert
26.11.2019

Vier op de vijf werknemers verwachten hulp van werkgever om vaardigheden te verbeteren naarmate het werk evolueert

Future of Work-rapport van Ricoh Europe geeft aan dat werknemers hulp verwachten van werknemers voor hun carrière, ondanks optimisme over de rol van technologie op het werk

Vier op de vijf werknemers verwachten hulp van werkgever om vaardigheden te verbeteren naarmate het werk evolueert
Vilvoorde, 26 november 2019 – Werknemers zijn vrij zeker dat ze over de juiste vaardigheden beschikken om succes te boeken in hun carrière, maar verwachten hulp van werkgevers om zich aan te passen aan veranderende werkgewoonten, zo blijkt uit research van Ricoh Europe. Het onderzoek vult het nieuwe Future of Work-rapport aan, dat opgesteld werd door Arup en nagaat hoe technologie, samenwerking en duurzaamheid centrale elementen moeten zijn voor ondernemingen die hun werknemers willen ondersteunen.
Hoewel automatisering en technologie wellicht bepaalde banen zullen vervangen in de toekomst, blijkt uit onderzoek van Ricoh Europe bij 3000 Europese werknemers dat zij openstaan voor de potentiële voordelen van deze veranderingen. De meerderheid (61%) is optimistisch over de kansen die technologie zal creëren op het werk, en over de mogelijkheden om flexibeler en collaboratiever te werken. Meer dan drie op de vier (77%) hebben er ook vertrouwen in over de nodige vaardigheden te beschikken om hun baan de komende tien jaar te behouden en carrière te maken.
Nu organisaties meer en meer technologische oplossingen implementeren, zoals robotica en artificiële intelligentie, is het de taak van werkgevers om werknemers de vaardigheden te geven waarmee ze hun loopbaan kunnen vormgeven en verderzetten. Vier op de vijf (81%) werknemers verwachten van hun werkgever tools en training om zich aan te passen aan nieuwe rollen naarmate de technologie evolueert.
Eric Gryson, CEO Ricoh Belgium / Luxembourg: “Nooit eerder hadden nieuwe technologieën zo’n snelle impact op de markt. Bovendien lijkt de trend niet te keren. Die evolutie zal een positieve impact hebben op de manier waarop we werken, arbeidsintensieve taken vervangen en tijd vrijmaken voor werk met een meerwaarde dat meer voldoening geeft. Nu oudere generaties langer werken en jongere generaties de arbeidsmarkt betreden, verwachten werknemers van elke leeftijd logischerwijs dat hun werkgever de positieve impact van technologie benut om hen te ondersteunen en hun vaardigheden te vergroten.”
Hoewel samenwerking en flexibiliteit centraal zullen staan op de werkvloer van de toekomst, doorprikt het rapport het idee dat een fysiek kantoor tot het verleden behoort. Slechts 28% van de werknemers denkt dat kantoren de komende tien jaar zullen verdwijnen en dat iedereen zal telewerken. Bijna driekwart (74%) van de werknemers denkt echter dat flexibel werk in de toekomst zal worden opgenomen in contracten, en een derde (32%) is bereid 10% loon in te leveren om bij een werkgever te werken die dat in de praktijk brengt.
Eric besluit: “De beste werkgevers geven prioriteit aan menselijke samenwerking en flexibiliteit in hun onderneming. Klassieke manier van werken de rug toekeren kan cruciaal blijken voor organisaties en hen helpen om talent te ondersteunen, te motiveren en uiteindelijk ook te behouden. Op het wereldwijde hoofdkantoor van Ricoh bieden we werknemers bijvoorbeeld de kans om een andere rol te leren kennen binnen de onderneming. Dat blijkt een fantastische manier om vaardigheden te verwerven, expertise te delen en een open en inclusieve cultuur te creëren.”
Het Future of Work-rapport analyseert meer dan 100 bronnen voor de beste inzichten en voorbeelden van hoe technologie de arbeidsmarkt zal vormgeven. Hieruit blijkt dat technologie nieuwe vormen van samenwerking zal mogelijk maken tussen mensen onderling, tussen mens en machine en tussen machines onderling (automatisering).

Europa onder de loep :

Werknemers vertrouwen erop over de nodige vaardigheden te beschikken om hun baan de komende tien jaar te behoudenWerkgevers moeten tools en training aanreiken om werknemers te helpen zich aan te passen aan nieuwe technologieënWerknemers zijn bereid 10% loon in te leveren om te werken voor een werkgever die openstaat voor flexibel werkWerknemers zijn optimistisch over de opportuniteiten van technologie op het werk
VK67 %75 %28 %53 %
Frankrijk77 %79 %34 %56 %
Duitsland76 %74 %30 %57 %
Italië82 %82 %38 %73 %
Spanje84 %78 %42 %73 %
Nederland80 %83 %17 %54 %
Download het volledige Future of Work-rapport op www.ricoh.be/nl/insights en ontdek waarom het belangrijk is om mensen voorop te plaatsen.

-Einde-

Over het onderzoek: Opinium Research LLC peilde tussen 30 augustus en 5 september 2019 naar de mening van 3000 kantoormedewerkers. Hierbij waren telkens 500 respondenten afkomstig uit het VK, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland.

| Over Ricoh |

Ricoh creëert digitale werkomgevingen door het gebruik van innovatieve technologieën en diensten die mensen in staat stellen slimmer te werken, vanwaar ze zich ook bevinden.

In de loop van zijn 85-jarige geschiedenis bouwde Ricoh een gecultiveerde kennis en organisatorische capaciteiten uit. Dat maakt van het bedrijf een toonaangevende leverancier van digitale diensten, informatiebeheer en print- en beeldvormingsoplossingen die zijn ontwikkeld om digitale transformatie te ondersteunen en bedrijfsprestaties te optimaliseren. 

Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, maar de Ricoh Group heeft belangrijke vestigingen over de hele wereld en haar producten en diensten bereiken vandaag klanten in ongeveer 200 landen en regio's. In het boekjaar dat eindigde in maart 2022 behaalde de Ricoh Group een wereldwijde omzet van 1.758 miljard yen (ongeveer 14,5 miljard USD).

Ga naar www.ricoh.be voor meer informatie.

© 2023 RICOH COMPANY, LTD. Alle rechten voorbehouden. Alle productnamen waarnaar wordt verwezen zijn handelsmerken van hun respectieve bedrijven.