Technologische tekortkomingen ondermijnen bedrijfscultuur in middelgrote ondernemingen
18.02.2021

Technologische tekortkomingen ondermijnen bedrijfscultuur in middelgrote ondernemingen

Bijna de helft van de Europese kantoormedewerkers vindt dat de bedrijfscultuur erop achteruitgegaan is door de coronabeperkingen

Ondermaatse ervaringen met technologie tijdens de pandemie hebben de bedrijfscultuur bij middelgrote ondernemingen negatief beïnvloed. Zo blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Ricoh Europe.
Het onderzoek bekeek de ervaring met afstandswerk van 632 Europese kantoormedewerkers bij bedrijven met 250 tot 999 werknemers tijdens de coronapandemie. Hieruit blijkt dat werknemers druk ervaren om meer online te zijn wanneer ze op afstand werken. Ze vinden het echter moeilijk om gemotiveerd te blijven en missen het positieve sociale gevoel van kantoorwerk.
Duidelijke communicatie en gezonde werkrelaties zijn de fundamenten van een ondersteunende bedrijfscultuur. Volgens 42% van de werknemers is de bedrijfscultuur er echter op achteruitgegaan toen teams op afstand begonnen te werken door de coronamaatregelen. Bovendien eist ondermaatse communicatietechnologie haar tol. Een derde (31%) van de medewerkers vindt door technologische en communicatieproblemen moeilijk de nodige motivatie en inzet, en twee derde (65%) zegt de persoonlijke samenwerking met collega’s te missen.
De uitdagingen van afstandswerk beïnvloeden ook het stressniveau van de werknemers. Bijna een derde (30%) van de medewerkers voelt druk van de werkgever om meer online te zijn bij afstandswerk. 31% voelt ook meer stress tijdens het afstandswerk, door externe factoren zoals gezinsverantwoordelijkheden.
Werknemers verwachten dat bedrijven inspelen op hun behoefte aan een gepersonaliseerde werkervaring. 67% vertrouwt erop dat hun onderneming meer zal openstaan voor flexibele werkschema’s dan voor de pandemie. Sommige bedrijven werken al aan veilige kantooromgevingen voor wanneer hun medewerkers terugkeren. 77% van de werknemers meldt dat hun bedrijf strategieën implementeert om na de pandemie een veilige terugkeer naar kantoor te garanderen. Slechts 53% van de werknemers zegt echter regelmatig geraadpleegd te zijn door de werkgever over hun vragen en zorgen op het vlak van een veilige werkomgeving.
Eric Gryson, CEO Ricoh België & Luxemburg: “2020 was voor iedereen een jaar met vele aanpassingen. We mogen dan ook trots zijn op ons doorzettingsvermogen. Tegelijk is het echter belangrijk dat bedrijven de werkervaring blijven aanpassen en verbeteren. Het centrale element daarbij is mensen op een betere manier samenbrengen, of ze nu thuis werken of op kantoor. Met de juiste technologie verlopen de samenwerking en connectiviteit naadloos en worden sociale kloven vermeden. Natuurlijk kan niets op tegen het unieke gevoel om samen te werken met collega’s op dezelfde locatie. Daarom zijn slimme en veilige kantoren zo belangrijk. Om die belangrijke positieve cultuur te behouden is het daarnaast ook essentieel om de medewerkers zelf te raadplegen.”
Download het speciale rapport voor middelgrote bedrijven op www.ricoh.nl/insights. 

| Over Ricoh |

Ricoh creëert digitale werkomgevingen door het gebruik van innovatieve technologieën en diensten die mensen in staat stellen slimmer te werken, vanwaar ze zich ook bevinden.

In de loop van zijn 85-jarige geschiedenis bouwde Ricoh een gecultiveerde kennis en organisatorische capaciteiten uit. Dat maakt van het bedrijf een toonaangevende leverancier van digitale diensten, informatiebeheer en print- en beeldvormingsoplossingen die zijn ontwikkeld om digitale transformatie te ondersteunen en bedrijfsprestaties te optimaliseren. 

Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, maar de Ricoh Group heeft belangrijke vestigingen over de hele wereld en haar producten en diensten bereiken vandaag klanten in ongeveer 200 landen en regio's. In het boekjaar dat eindigde in maart 2022 behaalde de Ricoh Group een wereldwijde omzet van 1.758 miljard yen (ongeveer 14,5 miljard USD).

Ga naar www.ricoh.be voor meer informatie.

© 2023 RICOH COMPANY, LTD. Alle rechten voorbehouden. Alle productnamen waarnaar wordt verwezen zijn handelsmerken van hun respectieve bedrijven.


Inspireer een gedecentraliseerd digitaal personeelsbestand

Inspireer een gedecentraliseerd digitaal personeelsbestand

Een goede bedrijfscultuur helpt het welzijn van de werknemers hoog te houden. Maar in middelgrote organisaties hebben technologische tekorten gevolgen voor de ervaring van de werknemers en bregen deze de productiviteit in gevaar.
  • Meer weten