Ricoh lanceert 's werelds eerste solid-state dye-sensitized zonnecelmodules
11.03.2020

Ricoh lanceert 's werelds eerste solid-state dye-sensitized zonnecelmodules

De nieuwste Ricoh-innovatie leidt tot een wereldwijde doorbraak en een nieuwe energiebron

Vilvoorde, 11 maart 2020 – Ricoh Company Ltd. heeft 's werelds eerste solid-state dye-sensitized solar cell (DSSC) module, de RICOH EH DSSC serie aangekondigd. Deze innovatie kan elektriciteit opwekken door binnenverlichting te gebruiken en nieuwe, hernieuwbare energie produceren waarmee elektronica kan worden opgeladen.
Internet of Things (IoT) toestellen en sensors zullen de een belangrijke rol gaan spelen in onze maatschappij. Een oplossing die op een betaalbare manier hernieuwbare energie binnenshuis kan produceren - zonder afhankelijk te zijn van natuurlijk licht – is dan van cruciaal belang om digitale werkplekken en levensstijl mogelijk te maken. Met deze innovatie speelt Ricoh in deze noodzaak.
Hoe het werkt DSSC?
De DSSC-technologie bootst het fotosyntheseproces na, waarbij chlorofyl wordt vervangen door lichtabsorberende kleurstoffen. Binnenkomend licht brengt de moleculen naar een hogere energetische toestand. De geproduceerde energie wordt vervolgens verzameld door een structuur van elektrolyten en katalysatoren, die de structuur van een blad in de fotosynthese nabootsen.
Hoewel deze DSSC-technologie al langer wordt gezien als een betaalbare manier om elektriciteit op te wekken, hebben veiligheidsoverwegingen ervoor gezorgd dat deze technologie tot nog toe niet werd gebruikt in commerciële toepassingen. (De gebruikte oplosmiddelen konden in vloeibare vorm gemakkelijk verdampen en lekken). Door de ontwikkeling van een DSSC die bestaat uit een elektrolyt dat alleen bestaat uit vaste materialen (solid-state), elimineert de RICOH EH DSSC-serie deze veiligheidsrisico's. Bovendien wordt een hoger rendement behaald bij zwakkere lichtbronnen, zoals in magazijnen, omdat de gebruikte organische kleurstoffen het best werken met de golflengten van de binnenverlichting.
DSSC in gebruik
De grootste sensor van de nieuwe serie, de RICOH EH DSSC5284, wordt momenteel gebruikt voor het kantoormeubel ‘LOOPLINE T1’, een bureau van Taisei Corporation en Design Office Line. Het is uitgerust met DSSC-cellen, waardoor mobiele apparaten die boven op de tafel liggen, gedurende de hele dag continu worden opgeladen.
"Zowel binnen het bedrijfsleven als in de maatschappij is er nood aan nieuwe bronnen van hernieuwbare energie. In het huidige IoT-tijdperk zetten we bij Ricoh nog meer in op onze inspanningen om energieoplossingen te vinden," zei Eric Gryson, CEO van Ricoh België & Luxemburg. "Oorspronkelijk was onze DSSC-technologie als organische fotogeleidertechnologie ontwikkeld om onze multifunctionele printers aan te sturen. De kracht van innovatie en het geloof in deze technologie van de toekomst, heeft ons ertoe gebracht om diezelfde DSSC-technologie als hernieuwbare energiebron te gebruiken in omgevingen die cruciaal zijn voor onze klanten, zoals kantoren met weinig natuurlijk licht. We zijn blij dat we de solid-state DSSC-technologie in de wereld kunnen introduceren en staan te popelen om nieuwe toepassingen met deze hernieuwbare energiebron te blijven ontwikkelen."
De RICOH EH DSSC-serie is momenteel verkrijgbaar in rode cellen. Door de kleur van de gebruikte kleurstof te veranderen, kan de kleur worden veranderd. Ricoh ontwikkelt momenteel doorzichtige cellen voor gebruik op apparaten zoals mobiele telefoons.
Duurzame ontwikkeling
Deze aankondiging is een van de vele stappen die Ricoh neemt als onderdeel van de belofte van het bedrijf om aan de SDG's (United Nations Sustainable Development Goals) te voldoen, inclusief het engagement tot betaalbare en schone energie.
Meer info: https://industry.ricoh.com/en/dye-sensitized-solar-cell

| Over Ricoh |

Ricoh creëert digitale werkomgevingen door het gebruik van innovatieve technologieën en diensten die mensen in staat stellen slimmer te werken, vanwaar ze zich ook bevinden.

In de loop van zijn 85-jarige geschiedenis bouwde Ricoh een gecultiveerde kennis en organisatorische capaciteiten uit. Dat maakt van het bedrijf een toonaangevende leverancier van digitale diensten, informatiebeheer en print- en beeldvormingsoplossingen die zijn ontwikkeld om digitale transformatie te ondersteunen en bedrijfsprestaties te optimaliseren. 

Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, maar de Ricoh Group heeft belangrijke vestigingen over de hele wereld en haar producten en diensten bereiken vandaag klanten in ongeveer 200 landen en regio's. In het boekjaar dat eindigde in maart 2022 behaalde de Ricoh Group een wereldwijde omzet van 1.758 miljard yen (ongeveer 14,5 miljard USD).

Ga naar www.ricoh.be voor meer informatie.

© 2023 RICOH COMPANY, LTD. Alle rechten voorbehouden. Alle productnamen waarnaar wordt verwezen zijn handelsmerken van hun respectieve bedrijven.