Derde white paper van Ricoh: documentbeveiliging schiet tekort bij Europese banken

Printen Twitter Facebook Delicious LinkedIn

Derde white paper van Ricoh: documentbeveiliging schiet tekort bij Europese banken

Vilvoorde, 17 maart 2010 – Uit een nieuw onderzoek van Ricoh, marktleider in print- en kopieersystemen en documentoplossingen voor het kantoor, is gebleken dat bedrijven in de financiële sector in Europa hun vertrouwelijke gegevens onbedoeld aan risico’s blootstellen. Het belangrijkste probleem is het ontbreken van een centrale strategie voor documentbeheer.

Resultaat: “kan veel beter” !
Het onderzoek is uitgevoerd bij bedrijfsleiders in de professionele dienstverlening, publieke dienstverlening, telecommunicatie, nutsvoorzieningen en media. De resultaten laten zien dat het in de financiële sector niet vanzelfsprekend is voor een bedrijf om een beleid te voeren dat het afdrukken van klantgegevens beperkt: amper 46% zegt een officieel beleid te hebben geïmplementeerd. Slechts 33% van de organisaties uit de publieke sector heeft een volledig geïmplementeerde strategie voor documentbeveiliging. Dit is 43% in de professionele dienstverlening en 48% in telecommunicatie/nutsvoorzieningen/media. Over het geheel genomen tonen de resultaten aan dat zelfs de meest georganiseerde sectoren meer zouden kunnen doen om hun vertrouwelijke gegevens te beschermen en hun documenten effectiever te beheren.

Zoals te verwachten valt, heeft het merendeel van de Europese bedrijfsleiders wel een goed inzicht in de behoefte aan documentbeveiliging en bijna de helft van de respondenten (49%) is even bezorgd om de risico’s van digitale en afgedrukte informatie. Ondanks deze kennis, blijft het slechts een minderheid die proactief een beleid voert om hun vertrouwelijke informatie te beschermen.

Decentralisatie
Het gebrek aan veiligheidsmaatregelen kan toegeschreven worden aan een gedecentraliseerd documentbeheer, waarbij er geen enkele verantwoordelijke persoon is. In veel gevallen wordt documentbeheer door meerdere personen door het bedrijf heen uitgevoerd of komt de verantwoordelijkheid neer op afdelingshoofden of individuele werknemers. Dubbel werk en inefficiëntie zijn gevolgen van deze decentrale aanpak, die ook gevolgen heeft voor de productiviteit en de duurzaamheid.

Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium en Luxembourg PSF, zegt: “Tegenwoordig hebben Europese bedrijven te maken met meer en meer risico’s door een toenemend aantal reglementen en druk van klanten, door toegenomen digitalisering, om verantwoord op te treden. De meest effectieve manier om de uitdagingen aan te gaan en return on investment te verkrijgen, is ervoor zorgen dat zakelijk documenten beschouwd worden als een integraal onderdeel van het algehele informatiebeheer en beveiligingsstrategie van een organisatie. Door een centraal en strategisch beleid voor documentbeheer te implementeren, dat duidelijk de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de documentstroom aantoont, beperken bedrijven het risico dat vertrouwelijke gegevens in de verkeerde handen terechtkomen en worden kostenbesparing en procesefficiëntie door het hele bedrijf gestimuleerd.

Om de white paper te downloaden en meer te lezen over de uitkomst van het onderzoek, ga naar www.ricoh.be/research.

Naar boven